A VÉGREHAJTHATÓSÁGRÓL

 

 

 

A végrehajtási eljárásnak mindig egy végrehajtható határozat tehát "fizetési meghagyás" vagy "bírósági ítélet" az alapja (ez alól csak a közadók módjára behajtható követelés vagy a záradékoltatható közokirat a kivétel) azonban ennek jogerőre emelkedéséhez elengedhetetlenül szükséges feltétel az Ön számára történő szabályszerű kézbesítés!

Ha Ön ilyet nem kapott, tehát a hivatalos iratok kézbesítéséről szóló jogszabályoknak megfelelő kézbesítés nem történt, akkor - a hivatalos tudomásszerzést követő 15 napon belül - "kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelem"-el fordulhat az "fizetési meghagyást" kibocsájtó hatóság (bíróság vagy közjegyző) vagy az eljáró végrehajtó felé az eljárás megszüntetése, a végrehajtási lap visszavonása érdekében! (tudomásszerzés lehet pl. a végrehajtótól beszerzett "végrehajtási lap" kézhezvételének pillanata...)

A záradékoltatott közokirat esetében, maga a záradékoltatás (annak jogszerűsége, akár annak összegszerűsége okán) vitatható, melyet a záradékot kiállító közjegyző - első fokon - bírál el.

(olyan ez mint amikor a diák a saját dolgozatát osztályozza le)

Döntése pedig az illetékes bírósághoz - 10.000Ft illeték ellenében - fellebbezhető.(ott pedig vagy fél évet pihen...)